• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • У Полянській ЗОШ І-ІІІ ст. розпочався Тиждень української писемності та мови

У Полянській ЗОШ І-ІІІ ст. розпочався Тиждень української писемності та мови

2013-11-08

/Files/images/IMG_4539.JPG

Це - матері мова. Я звуки твої
Люблю наче очі дитини...
О мово вкраїнська!..
Хто любить її,
Той любить мою Україну.

Володимир Сосюра

Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен, в першу чергу, створити в своїй душі світлицю, у якій зберігається найцінніший скарб – МОВА . Недарма сказано, що без будь-якої науки ще можна обійтися, а без знання рідної мови обійтися не можна. І це справді так. Людина, яка не хоче знати рідної мови, руйнує те, що повинно стати фундаментом її особистості.

Нашу українську мову В.Самійленко назвав «діамантом дорогим», Д. Білоус – «дивом калиновим», а В. Сосюра – «мовою солов’їною». Вона – «життя духовного основа».
Завдання школи – розкрити невичерпні глибини рідної мови, спонукати учнів досягти високого рівня мовної досконалості. Чим глибше людина вживається в рідну мову, тим ефективніше вона формується як духовна особистість, як національний патріот.
З цією метою 8 листопада у Полянській ЗОШ І-ІІІ ст. розпочався Тиждень української писемності та мови.
Відкриття Тижня розпочалося виховним заходом «Доторкнімось серцем до рідної мови» на якому були присутні начальник управління з питань освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Іван Божаківський та заступник керівника апарату райдержадміністрації Галина Семчишин.
У літературно-художній композиції, складеній Головко І.Р. та змістовній презентації, підготовленій Бичем М.С., відображено разом з історією України нелегкий шлях становлення та розвитку української мови, яка пройшла через заборони і приниження. Вели свято вчитель української мови та літератури Головко І. Р. та учениця 10 класу Ковалик Наталія. Активними учасниками були вчитель української мови Бич М.С., учитель історії Зварич С.В., педагог-організатор Гнатів М.Д., учениця 10 класу Карабін Вікторія, учень 9 класу Гнатів Богдан. Прозвучали такі пісні: «Я україночка», «Країно моя», «Мова єднання», «О, моя мово». Роль Нестора-літописця майстерно виконав учень 10 класу Пановик Тарас. Це свято доторкнулося до сердець всіх присутніх, не залишило нікого байдужим.
Українська мова пройшла нелегкий шлях. Однак, попри всі перешкоди, для багатьох мільйонів людей вона була і є рідною, є мовою їхніх дідів і батьків і буде мовою їхніх дітей. Ми щиро віримо, що краса і сила української мови приверне до себе серця мільйонів інших людей і вона стане рівноправною європейською мовою.

/Files/images/IMG_4471.JPG

/Files/images/IMG_4534.JPG/Files/images/IMG_4514.JPG/Files/images/IMG_4492.JPG/Files/images/IMG_4479.JPG/Files/images/IMG_4476.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 250

Коментарi